Jak se zbavit chutí na sladké
top of page

Jak se zbavit chutí na sladké

Vrháte se občas nekontrolovaně na čokoládové bonbony? Dopřáváte si po hlavním jídle dezert? Nedokážete své chutě držet na uzdě?


Častou chybou je konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, které rozkolísají hladinu cukru v krvi. Mezi takové potraviny patří sladkosti, ale i pečivo, müsli, alkohol nebo nevyvážený oběd.


Jídlo s vysokým glykemickým indexem je tedy cestou k přejídání. Nižší glykemický index má většina zeleniny, sýry, nerozvařená rýže a brambory, ale i oříšky a hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa.


Zvládnout chuť na sladké pomůže také přestávka. Chuť na něco dalšího často přejde sama podle toho, jak se vyrovnají regulační mechanismy příjmu potravy v centru hladu a centru sytosti v mozku. Je dobré se napít, případně si dát kávovinový nápoj nebo cucat lékořici.


Střídání chutí na sladké, slané může také souviset s nezkrotnou touhou jedince konzumovat takové potraviny při negativních emocích, jako je stres, zlost, úzkost, osamělost, smutek a nuda. Jídlo se pak stává způsobem, jak uniknout nebo se rozptýlit od problému.


Neuhasitelné chutě na slané potraviny mohou poukazovat i na zdravotní problém: na nedostatek jódu při problémech se štítnou žlázou nebo nedostatečnou produkci stresových hormonů v nadledvinách. Zvýšenou chuť k jídlu a přejídání dokáží vyprovokovat některé léky. Běžná je před menstruací nebo u abstinujícího kuřáka.


Zákazy ale nic nevyřeší. Jakmile si budete sladké zcela odpírat, přijde chvíle, kdy to nevydržíte a zbytečně se přejíte. Zakazujeme-li si něco, jen se tím dostáváme do stresu, který ovšem potřebujeme zajíst a začarovaný kruh se uzavírá. Pomoct může osobní diagnostika a individuální jídelníček, objednat se můžete na tradicniterapie@gmail.com


Tradiční medicína rozlišuje jin jang pokrmy, využívá chutě potravin k léčení a pomocí stravy umí zcela zamezit chutím na sladké.


Chutě na sladké mohou vyvolávat také přemnožení parazité. V hojné míře je rozšířená plíseň Candida albicans. Candida albicans je parazitická kvasinka, která osídluje střeva (10-15% střevní mikroflóry), pohlavní ústrojí, ústa, jícen a krk. Tato kvasinka žije za normálních podmínek v rovnováze s ostatními bakteriemi (např. acidophilus a bifidobakterie) a kvasinkami v lidském organismu. Za určitých podmínek se však množí, oslabuje imunitní systém a způsobuje infekci známou jako kandidóza. Mikroorganismus může cestovat krevním oběhem do mnoha tělních orgánů až do mozku, kde také působí na centra chutí a neustále naše tělo „nutí“ jíst sladké.


Je proto vhodné čas od času absolvovat dvouměsíční „odčervovací a antiparazitální kůru“, v jejím rámci užívat i dračí krev.


Mnoho odborníků souhlasí také s tím, že nedostatek určitých druhů minerálů napomáhá překyselení a chuti na sladké. V dnešní době by si každý člověk měl hlídat vyváženou stravu a také se vzdělávat jaké jsou přírodní zdroje široké škály minerálů, vitamínů a fytoživin. Ve stravě průměrného středoevropana chybí nejčastěji selen, zinek, hořčík, draslík, jód, mangan, chrom.  A jak je doplňovat? Třeba ořechy, mořské plody, čerstvá zelenina, pivovarnické kvasnice, celozrnné výrobky, luštěniny nebo přírodní formy daných minerálů.


Chutě na sladké z hlediska východní medicíny a MUDr. Petra Hoffmanna:

  1. Nedostatek čchi sleziny = chuť na sladkosti při únavě, neustálé uzobávání, tendence k obezitě, sladko v ústech, ztráta rozlišování chuti, nepravidelná chuť k jídlu, nechutenství, mírné nafouknutí břicha po jídle, únava, bledá pleť, slabost končetin, řídká stolice, bledý jazyk (léky 073, 105, 900, 822)

  2. Nedostatek krve srdce = chuť na sladkosti při rozčilení, neustálé uzobávání, nepravidelná chuť k jídlu, smutek, deprese, pocit osamělosti, bušení srdce, motání hlavy, nespavost, spánek rušený sny, špatná paměť, úzkost, lekavost, matně bledá pleť, bledé rty, bledý a tenký jazyk (léky 192, 200, 822)

  3. Oheň srdce = chuť na sladkosti při obavách, neustálé uzobávání, hlad, nepravidelná chuť k jídlu, bušení srdce, žízeň, afty v ústech a na jazyku, duševní neklid, pocit nervozity, nespavost, spánek rušený sny, pocit horka, červený obličej, hořko v ústech, červený jazyk s ještě červenější špičkou a žlutým povlakem (léky 016, 900)

  4. Stagnující čchi jater oslabuje slezinu = chuť na sladkosti, zhoršující se před menstruací, neustálé uzobávání, nepravidelná chuť k jídlu, střídající se zácpa a průjem, nafouknutí nadbřišku nebo břicha, podrážděnost, náladovost, deprese, únava, jazyk normální event. mírně červený po stranách (léky 062, 900)

  5. Nedostatek jang ledvin a sleziny = chuť na sladkosti při únavě, neustálé uzobávání, nepravidelná chuť k jídlu, bolesti v bedrech, studená a slabá kolena, pocit chladu, svítivě bílá pleť, impotence, snížené libido, únava, malátnost, hojné močení světlé moče, noční močení, řídká stolice, nechutenství mírné nafouknutí břicha, chuť polehávat, průjem v časných ranních hodinách, bledý a vlhký jazyk (léky 172, 198, 822)

  6. Horko ve slezině = chuť na sladkosti, neustálé uzobávání, hlad, pálivá bolest v nadbřišku nebo v břiše, nadměrný hlad, červená špička nosu, suché rty, afty v ústech, žízeň, suchá stolice, pocit horka, malé množství tmavé moče, žlutá pleť, červený jazyk se suchým žlutým povlakem (léky 021, 012, 900)



Další možnosti, tipy a rady najdete v sekci „Články“ – Diety, hubnutí, trávení, diabetes


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page