Nezbytný pamlsek pro čokoholiky a alkoholiky – kustovnice
top of page

Nezbytný pamlsek pro čokoholiky a alkoholiky – kustovnice

Goji neboli Kustovnice čínská by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Především působí blahodárně na játra a ledviny, výrazně posiluje imunitu a pomáhá snižovat krevní tlak.


Tento léčivý klenot starých mudrců se používá jako omlazující ovoce. Vzhledem se nápadně podobá šípku, chuť plodů je ale sladší. Kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například velké množství betakarotenu, vitamín C, B1 a B2, aktivní polysacharidy, důležité aminokyseliny včetně esenciálních aminokyselin a mnoho důležitých stopových prvků (zejména zinek, selen, železo, vápník a další).


Podle vědeckých výsledků kustovnice chrání zrak a zpomaluje procesy stárnutí, chrání neurony a sítnici, snižuje buněčný stres, účinně podporuje imunitu a obranyschopnost, snižuje krevní tlak i hladinu cukru a tuku v krvi a má obrovskou antioxidační sílu, díky níž zpomaluje stárnutí organismu i kůže. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev, chrání játra před určitými chemickými látkami, podporuje tvorbu bílých i červených krvinek, působí například i proti cukrovce a mnohým dalším onemocněním.


Z nutričního hlediska patří Goji (Kustovnice čínská) mezi nejhodnotnější druhy ovocných plodů, protože obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a také vitaminy C, B1, B2, B6 a E. Z tohoto důvodu považují vědci plody Goji za „jedinečnou, živinami nabitou superpotravinu přesahující všechna známá kritéria. Je průkazně dokázáno, že lycium polysacharidy obsažené v Goji mají vskutku pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti.“


Jak západní tak východní medicína se shodují, že kustovnice vyživuje ledviny a játra, chrání buňky proti stárnutí a zlepšuje zrak.


Východní nauky zmiňují další přínosy kustovnice:

  1. zprůchodňování a uvolňování energetických blokád v jaterních a ledvinových meridiánech

  2. zlepšování krvetvorby

  3. snižování krevního tlaku

  4. zvlhčování plic, čímž působí proti suchému kašli, astmatu a některým druhům alergií

  5. čistí organismus od škodlivých účinků alkoholu

  6. podporuje sexuální funkce

  7. omezuje rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění

  8. uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění

  9. vyživuje šlachy

  10. harmonizuje menstruační cyklus a pomáhá při menopauze

Říká se, že kdo z této byliny pije čaj po celý rok, bude mít dokonalé zdraví a dlouhý život. Důvodem je především její působení na ledviny, které jsou podle čínské medicíny zdrojem života. Pokud jsou ledvinová a jaterní esence a krev vyčerpány, mohou způsobovat nespavost, únavu, předčasné šedivění vlasů, bolesti hlavy či zapomnětlivost. Jelikož kustovnice doplňuje oba tyto orgány, tedy ledviny i játra, a navyšuje esenci i krev, dokáže odstranit nejen tyto potíže, ale posílit celý organismus. Proto se využívá pro celkové posílení organismu při vyčerpání nebo ochablosti. Je vhodnou volbou při přepracování, oslabení po nemoci či jako doplnění sil starým lidem a sportovcům. Podává se také dětem se zpomaleným vývojem, rachitidou, vyhublostí nebo chudokrevností.


Plody kustovnice se nejčastěji konzumují tepelně upravené. Stačí velmi krátká doba varu, zhruba 5 minut, přičemž doporučená denní dávka je 10 g, což odpovídá necelým dvěma polévkovým lžicím. Blahodárných účinků docílíte například popíjením čaje, kdy plody jednoduše přelijete vroucí vodou a necháte 15 minut vylouhovat. Čaj je velmi chutný.


Vylouhované plody můžete sníst dle libosti. Připravit si můžete také odvar, tinkturu nebo je naložit do vína. Ve východních kulturách je běžné přidávat je do polévek, rýže či kaše v závěrečné fázi vaření. Při nákupu nezapomeňte, že kvalita hraje důležitou roli, a vybírejte z ověřených zdrojů.


Další tipy, rady a doporučení nejen pro posílení organismu, najdete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page