Chrápání ukazuje na špatnou stravu a zahlenění
top of page

Chrápání ukazuje na špatnou stravu a zahlenění

Chrápání vůbec nemusí být neřešitelný problém. Při léčbě podle tradiční medicíny se obvykle klade důraz na stav střev a pochopitelně i plic. Hlavního viníka ale tradiční medicína hledá v příliš horkém žaludku.


Při chrápání dochází k vibraci v určité úrovni dýchacích cest a to buď v oblasti měkkého patra, nebo hltanu. Zúžené dýchací cesty vedou k rychlejšímu pohybu vzduchu, který pak naráží na stěny měkkého patra a tím dojde k chrápání. Dalším problémem může být snížení svalového napětí v hltanu.


Příčinami chrápání obvykle jsou:

  1. Zhoršená nosní průchodnost (ucpaný nos)

  2. Ochabnutí svalů v krku

  3. Nadváha a obezita

  4. Vnější vlivy (kouření, alkohol, potravinové alergie)

  5. Vrozená anomálie

  6. Špatná kvalita střev

  7. Vlhko a horko v dráze žaludku

Čínský profesor Wu Li údajně prohlásil: „Kdo chrápe, žije nezdravě“. Tradiční čínská medicína proto úspěšně léčí chrápání úpravou životního stylu. Nejprve se zaměřuje na střeva, protože v jakém stavu je tlusté střevo, v takovém jsou sliznice horních cest dýchacích.


Chrápání je ale nejčastěji způsobeno vlhkem a horkem ve středním ohništi, v dráze žaludku. Z hlediska tradiční čínské medicíny jde o stagnující hlen z žaludku, který stoupá v protisměru. Pokud horký Hlen zneklidňuje Ducha, tak ve spánku sebou často trháme a převalujeme se. Nepříjemné sny přecházejí až do nočních můr. Těžce chrápeme (a celkově cítíme ve svém těle tíhu). Je nám nedobře od žaludku a nemáme chuť na jídlo. Buší nám srdce, hlen máme v krku a v ústech cítíme lepkavo.


Proto je nutné se zaměřit také na odstranění horka a vlhka vhodnými bylinami a stravou. Obzvláště užitečná je při uvolňování ucpaných dutin, chrapotu a zahlenění ředkvička. Chladivost ředkviček pomáhá také při krvácení z nosu a bolestech v zátylku. Kromě rozpouštění hlenu mají ředkvičky schopnost očišťovat tělo od škodlivin.


Na odhlenění je doporučována především slzovka.


K večeři se při nadměrném chrápání doporučuje zelenina a trocha vařeného masa nebo zelenina a přírodní sýr. Ideálně jen trochu celozrnné přílohy. Když smícháte škroby a tuky anebo škroby a bílkoviny, tak se tráví podstatně delší dobu. Kolem 13 hodin. Na druhou stranu špatně zvolená večeře, např. pouze maso, organismus zcela rozhaší.


Je také dobré dát pozor na večerní přehřátí organismu – alkoholem, tučným masem i sportem.


O dalších příčinách nespavosti jsme psali v kategorii „Články“ – Spánek, únava, vyčerpání



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page