Zakázané potraviny a kombinace
top of page

Zakázané potraviny a kombinace

V tradiční dietetice jsou potraviny, které jsou téměř zakázané. Obecně platí, že je dobré se vyhýbat bílému cukru. Při konkrétní léčbě je však také nutné (pokud má být terapie maximálně úspěšná) dodržovat i některá další omezení.


Některé příklady kontraindikací:

  1. Slizké (lesklé) potraviny jako med nebo špenát jsou kontraindikovány při kluzkých projevech (průjem, spermatorrhoea).

  2. „Vypouštějící“ potraviny (fa wu) jako je kuře, kreveta, humr, mušle, burské oříšky, se nesmí užívat při červených vyrážkách na kůži (ekzémy, kopřivka, psoriáza, neurodermatitida), protože jsou horké a doplňují jang (yang) ledvin.

  3. Při léčbě ženšenem jsou zakázány ředkvičky a černý i zelený čaj.

  4. Při léčbě jater se nesmí jíst žádné kyselé potraviny.

  5. Při léčbě plic je třeba se vyhýbat hořkým potravinám.

  6. Při onemocnění sleziny a žaludku jsou zakázané slané potraviny.

Jak konkrétně působí sladká, hořká, kyselá i jiné chuti, se dočtete v textu Chutě potravin mají zásadní dopad na organismus


V Orientu jsou kombinace složek jídla převážně určovány tradicí, alespoň v případě léčivých pokrmů. Stejně tak u nás bychom se měli řídit našimi tradicemi, tedy jíst mnohem více hrachu, krup apod. Všeobecná zkušenost pak potvrzuje následující zásady pro běžného strávníka:


MASO: Drůbež, ryby, vepřové a hovězí maso lze jíst v jakékoliv úpravě se zeleninou a celozrnnými obilninami a zelenou listovou zeleninou.


MLÉČNÉ VÝROBKY: Je dobré to s nimi nepřehánět, požívat je hlavně v létě. Je vhodné s nimi kombinovat celozrnné pečivo a chléb, nejlépe kváskový. V kombinaci nasladko více zahleňují a zejména kombinace tří bílých (bílý cukr, mouka, mléko) je krajně nevhodná pro osoby zahleněné, trpící na dlouhodobé katary dýchacích cest, chronické alergické záněty nebo výtoky.


SYROVÉ OVOCE: Mělo by se jíst samostatně. Vhodnější je krátká tepelná úprava.


LUŠTĚNINY: Mají být předem namáčené, voda z namáčení se vylévá, vaří se v čerstvé vodě a solí se posledních 10 minut varu. Správně rozvařené luštěniny lze lehce rozetřít mezi prsty, Stravitelnosti pomáhá vaření s mořskými řasami a řada koření (kmín, fenykl, majoránka, tymián, dobromysl, yzop, ajawan atd.).


OBILNINY: Celozrnné obilniny se dobře kombinují s masem a zeleninou, bílé pečivo se dobře kombinuje se syrovými zeleninovými nebo ovocnými saláty.


TUČNÉ NEBO SMAŽENÉ POKRMY: Měly by se jist se strouhaným čerstvým zázvorem, japonskou ředkví daikon či jinou pálivou ředkvičkou nebo křenem, případně Ize tyto ingredience různě kombinovat a okořenit Čerstvými lístky máty nebo jiného zeleného koření či pár kapkami pravé sójové omáčky. Vhodné je kombinovat tyto pokrmy se zeleninou, nejlépe zelenou listovou. Nemá se kombinovat bílé pečivo s masem, uzeninami, vaječnými pokrmy, sýry a mléčnými výrobky Tyto potraviny se mají jíst s celozrnným, nejlépe kváskovým chlebem nebo obilninami a vždy se zeleninou, nejlépe zelenou listovou nebo ředkvemi, Celozrnné pečivo se naopak nemá kombinovat se syrovou zeleninou, protože pak už pokrm obsahuje příliš mnoho vlákniny.


Nejčastěji lidé trpí slabou slezinou, pak je nutné vyhýbat se:


Cukrům, sladidlům, chlazeným a mraženým výrobkům, ochlazující zelenině a ovoci.


U žen je časté stísnění jater s horkostí žaludku, pak jsou kontraindikovány:


Ořechy, tučné maso, pečivo, pálivé a kořeněné pokrmy, alkohol, mražené potraviny.

(V případě onemocnění jater je nutné nejprve léčit slezinu, protože slezina dokáže játra podržet. Lidé s nemocnými játry tíhnou k přísnosti, vyžadují přesný seznam zákazů, ale podstatou při léčbě jater je nutnost se uvolnit a relaxovat, to je podstata léčby jaterní stísněnosti a stagnace.)


Základní dieta prospěšná pro střední ohniště tedy slezinu a žaludek:


Denně čerstvé uvařené teplé jídlo, spousta dušené i syrové zeleniny, hodně obilnin, trocha luštěnin, špetka ovoce a maličko semen a ořechů. Žádná sladidla a cukry, nic studeného, minimum mléčných výrobků a masa. Po vydatném obědě cucat čistou lékořici bez cukru (podpoří trávení).


Univerzálním lékem pro trávení je snídaně formou rozvařené rýže „Congee“. Hrnek kulatozrnné rýže důkladně properte ve vodě, pak přidejte vodu (na 1 díl rýže až 10 dílů vody), osolte špetkou soli a na mírném ohni pomalu vařte několik hodin (cca 4 hodiny), až se voda vstřebá a rýže se zcela rozvaří. Použijeme raději velký hrnec, rýže může během varu hodně pěnit.

Kaši lze navařit dopředu a pak druhý den jen ohřát. Lepší je ale čerstvá. Užívá se vždy jen hrnek této léčivé kaše. Z hlediska tradiční medicíny Congee posiluje trávení, detoxikaci a odstraňuje přebytečnou vlhkost.


Velmi prospěšné je pít ráno vývar ze sladké zeleniny (uvařit na kostičky nakrájenou cibuli, dýni, mrkev a zelí, případně také řepu) a popíjet.


Jak dále podpořit zažívání, najdete v textech v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, diabetes

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page