Vůně a pachy výrazně ovlivňují naše zdraví i chování
top of page

Vůně a pachy výrazně ovlivňují naše zdraví i chování

Aromata jsou v živočišné říši zcela zásadní – ať už při hledání partnera nebo při léčení. Vědci se stále více přiklánějí k názoru, že vůně jsou jedním z nejdůležitějších činitelů, který ovlivňuje naši náladu. Podobně to platí i v prostoru – jestli chcete mít doma příjemnou atmosféru, nezapomínejte hodně větrat a umístit do bytu bylinky či jiné libé vůně. Vůně nás ovlivňují více, než bychom se mohli domnívat. Některé parfémy jsou dokonce schopné nám téměř zajistit všeobecné sympatie. Obchodníci se snaží provonět své prodejny a provozovny, protože dobře vědí, že pak zákazníci utratí více peněz a delší dobu se v obchodě zdrží. Jednoznačně také platí, že pohodovou domácí atmosféru vůně výrazně dotváří. Provonět prostor můžete nejen speciálními esencemi, ale třeba ovocem. Stačí nakrájet na kolečka citrusové plody a navléknout je na stužku. Tu pak zavěsíte někde v bytě a za několik týdnů opět vyměníte. Citrusové plody byt příjemně provoní a navodí pocit čistoty. Ještě přínosnější bývají kvetoucí rostliny. Vonět mohou nejen čerstvé, ale také usušené. Příjemná je například máta, levandule, meduňka, tymián nebo šalvěj. Mnoho bylinek lze navíc přes zimu pěstovat i v bytě v květináči. Takto jednoduše provoníte nejen celý byt, ale bylinky můžete dávat i do šatníků či skříní, kde ochrání oblečení před nevítanými moly.


Esence můžete nakapat v podstatě na co chcete – na sedačku v obýváku, na umělé květiny, na ručníky, záclony, na kapesníky apod. Výraznějších vůní dosáhnete pomocí aromalamp a éterických olejů, které zlepšují náladu a psychiku. Aromaterapie ovlivňuje krevní oběh, hormony, nervový systém, trávení apod. Při správném použití snižuje krevní tlak, zmenšuje menstruační bolesti, léčí ekzémy, snižuje bolesti kloubů, pomáhá při stresu, poruchách spánku, strachu z létání či ze života… U některých vůní je prokazatelné, že zahání vši (tee tree), mravence (hřebříček) nebo komáry (citronová tráva). Linalool obsažený v levanduli má uvolňující účinky, zelené vůně (jablko, pokosená tráva) pak účinky uklidňují. Další vůně probouzejí chuť k jídlu či vyvolávají žízeň, vůně pomeranče uklidňuje a heřmánek snižuje šok těch, kdo se dozvěděli závažnou diagnózu. Je však zapotřebí nadechovat se vůně alespoň pět minut, aby působila na autonomní nervový systém. Aromaterapie se využívá i při hypnóze nebo při čínské medicíně. Vůně posekané trávy některé lidi oslovuje, jiné zase ne. Kulturní původ je také důležitý: na Tchaj-wanu údajně nesnášejí vůni teplého mléka, ale voní jim stará vejce a jejich hnilobný pach. A zatímco u nás hřebíček mnohdy vyvolá vzpomínku na vánoční trhy, ve Francii spíše připomene zubaře.


Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Principy tradiční medicíny a její metody. Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page