Záchrana při otravě, propité noci nebo průjmu
top of page

Záchrana při otravě, propité noci nebo průjmu

Sázka na jistotu po prohýřené noci plné jídla a alkoholu? Kyselé švestičky umeboshi, které jsou velmi zásadité, pomáhají detoxikovat játra a regulují funkci střev. Kyselá chuť kompenzuje účinky těžce stravitelných jídel, rozkládá tuky, ochlazuje.


Umeboshi je název pro usušenou švestku, která je ve skutečnosti druh meruňky. Nezralé, zelené plody jsou jedovaté a padají ze stromu na konci května nebo začátkem června. Po zpracování ale mají silně léčebné účinky.

Umeboshi se tradičně podává v ranních hodinách, protože kyselina citronová obsažená v nakládaných švestkách údajně dezinfikuje střeva a pomáhá tak při trávení celý den. Důvodem jsou substance, které zajišťují rychlé odbourání přebytečných kyselin v těle a tím podporují vylučování jedů z těla. Také zajišťují přísun energie do funkčních buněk ledvin a jater, které jsou pak schopny vykonávat svou funkci na vyšší úrovni.


Umeboshi obsahují minerály, proteiny a tuky v dvojnásobném množství než ostatní plody. Bohatě zastoupeny jsou zejména vápník, železo a fosfor. Při srovnání s jinými plody jsou bohatší i na organické kyseliny, které nejsou během kvašení odbourávány.


Důležitou složkou je vysoký obsah kyseliny citronové. Kyselina citronová usnadňuje vstřebávání zásaditých minerálů jako železo, hořčík a vápník (což je vhodné především pro ženy trpící osteoporózou). Kromě toho kyselina citronová výborně odbourává z naší krve a tkání kyselinu mléčnou, která vzniká hlavně při trávení a námaze. Právě nadbytek kyseliny mléčné může způsobovat trvalou únavu.


Na začátku padesátých let se podařilo Dr. Kyo Satovi (univerzita Hirosaki) získat antibiotickou substanci. Zničil mikroby a stafylokoky úplavice jen 9g extraktu umeboshi. Jeho objev se nestal populární, protože penicilin a ostatní antibiotika byly populárnější. V r. 1968 byla izolována složka ume, která měla vliv na usmrcení bacila tuberkulózy. Látky obsažené v umeboshi tak prokazatelně likvidují mikroby úplavice, stafylokoky, bakterie tuberkulózy atd.


Umeboshi pomáhají při těchto stavech:

  1. překyselení žaludku, pálení žáhy, problémy s trávením

  2. střevní problémy

  3. bolest hlavy, únava

  4. po požití nějaké škodlivé potraviny jako je cukr nebo alkohol

  5. dlouhodobé zvýšení teploty

  6. časté škrábání v krku, alergie i bronchitida

  7. srdeční záchvaty (vyživují srdce i mysl)

  8. kinetóza (nevolnost způsobená cestováním)

  9. zácpa, průjem – harmonizují nerovnováhu ve střevech


Umeboshi se sklízí nezralé, omyjí se a suší se venku (přes den i v noci). Po několika dnech jsou již velmi malé. Vloží se do sudu, posypou mořskou solí a zatíží závažím. Působením soli a tlaku se švestky scvrkávají a šťáva z nich se shromažďuje na dně nádoby. Při nakládání se ke švestkám přidávají i listy shiso-purpurové listy buvolí trávy, které zbarví umeboshi do vínově červené a dodá jim zvláštní chuť. Takto zatížené švestky se nechají v sudu minimálně půl roku. Čím déle jsou naložené, tím jsou lepší. Švestky naložené přes 6 let mají velkou hodnotu: jedna švestka je schopna zastavit průjem.


Umeboshi můžete jíst samostatně, nebo jako nápoj v horké vodě, nebo přidat do čaje Bancha, případně je můžete vložit např. do rýžových koulí či jiných dobrot.


Při přejedení či špatném trávení je vhodné použít také hořké byliny – zeměžluč, smil, jablečník, pelyněk, vachta. Pomohou i kořeny – puškvorec, andělika, hořec. Při mírné těžkosti zabere máta. Mezi jemné byliny, které spíše uklidňují a hojí trávicí trakt, patří měsíček, řepík, sléz, meduňka. Z hotových směsí jsou nejvíc hořké čaje na žlučník a slinivku. 

Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky.

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page