Kdy a co jíst podle orgánových hodin
top of page

Kdy a co jíst podle orgánových hodin

Kdy je nejlepší doba na snídani a kdy na tělocvik? V kolik se má chodit k zubaři a v kolik spát? Při snaze zlepšit svůj životní rytmus nebo při snaze zhubnout často začnou lidé studovat příliš mnoho metod a způsobů a zapomenou přitom na základní principy stravování. Na živou stravu a na svou intuici. Základní dieta by podle dietologů měla být vždy založená na:

  1. bohaté teplé snídani – „Ideální snídaně nejen pro hubnutí

  2. malé ovocné svačině

  3. výživném teplém obědě z čerstvých domácích surovin s vysokým obsahem obilnin a trochy luštěnin

  4. velké zeleninové svačině

  5. příjemné lehké dlouhé večeři nejpozději v 19 hodin

Každý ví, že by měl omezit cukry, sladidla, oleje, tučné maso, polotovary apod. A že v ideálním případě by strava měla být založená na kvalitních, domácích surovinách. Pak totiž přináší do organismu mnoho živin.


Je mnohem důležitější dodržovat tato jednoduchá pravidla, než příliš řešit přesné složení a výběr surovin. Neutápějte se v moři často protichůdných rad a spíše se řiďte vlastními pocity. Nehledejte dokonalý jídelníček, protože vše se mění. Spíše si na změny zvykejte postupně. Pomalu vnášejte do svého zažitého systému změny. Bez násilí.


Samozřejmě každý má jinou konstituci a je jiný typ, ale pro začátek stačí postupovat logicky – tedy vynechat jednoduché cukry, ubrat trochu masa, přidat zeleninu. Přesná doporučení vám na míru ušije zkušený terapeut.


Na stravování se dá pohlížet také přes „orgánové hodiny“. Zastánci čínské medicíny věří, že každý orgán má svůj přesný čas, kdy je aktivní. Právě v ten čas je pak nejlepší o něj pečovat, regenerovat jej a léčit.


Hodiny jsou uvedeny pro zimní čas, protože i naše orgány byly zkoumány v dobách zimního času, který je pro nás přirozený.


Lothar Ursinus popisuje orgánové hodiny takto:


01 – 03 = játra (nejnižší okysličení mozku, myšlenkový útlum, největší detoxikace a proto i noční pocení)

03 – 05 = plíce (strachy, noční můry, nedělat žádná rozhodnutí), při velmi oslabených plicích myšlenky na smrt

05 – 07 = tlusté střevo (napít se a vyprázdnit, zrychluje se tep, ideální doba na vstávání z postele), vzduch je svěží, prosycený energií = dýchejte a větrejte

07 – 09 = žaludek (teplé nápoje, vlažná voda, ovoce, chránit se před zimou či ledovou vodou, psychika je pozitivně naladěná, plňte nepříjemné úkoly), omýt obličej studenou vodou, promasírovat, usmát se na sebe

09 – 11 = slinivka břišní a slezina (jíst kaše, sladké potraviny, celozrnný chléb, polévku, pít čekankový nápoj, kolem 11. je výkonnostní vrchol, plňte náročné úkoly, tělo je velmi odolné, rány se hojí rychleji, psychika na vrcholu), zvládáme nejobtížnější úkoly dne, vše si naplánujte

11 – 13 = srdce (vysoký krevní tlak, nepít kávu, mírný fyzický i duševní útlum, mozek povzbudí ořechy), od 12ti je schopnost trávit i těžká jídla

13 – 15 = tenké střevo (13tá je ideální čas oběda, protože tenké střevo má nejsilnější enzymatickou činnost, ale pak už nic, je třeba nechat střevo pracovat, nesportovat, odpočívat, je nízký krevní tlak, snížená citlivost zubů – vhodná doba na dentistický zákrok, ale umrtvení trvá déle, protože léky mají slabší účinek) procházka po obědě na čerstvém vzduchu

15 – 17 = močový měchýř (hodně pít, nejlepší doba na sport i na jídlo), z práce rovnou do fitka? proč ne…

17 – 19 = ledviny (pozor na chlad, pít jen pramenitou vodu, jíst zeleninu, dobrá nálada pro vztahy, klesá tělesná výkonnost, sílí nervová aktivita, tlusté střevo odpočívá), soumrak je vhodný pro meditaci

19 – 21 = obal srdce a krev (zvýšené vnímání a jemnost, čas na masáž, koupel, umění, určitě už nic nejíst – žaludek odpočívá, večerní jídlo hnije v organismu a zatěžuje celý systém), večerní procházka

21 – 23 = tři ohřívače (nejíst, nekouřit, nepít, univerzální doba pro užívání přírodních produktů a relaxaci), čas pro kreativitu i mazlení

23 – 01 = žlučník (je nutné jít spát před půlnocí, o ničem nepřemýšlet)


Na sklonku dne je vhodné dodat organismu vitaminy skupiny B. Ty tlumí stres, posilují srdce a pečují o zdravé vlasy, nehty i svěží pleť. Dále snižují cholesterol a ničí záněty v těle.


Nejlepší potraviny k večeři by pak byly: kvasnice, obilná zrna, brambory, jogurt či kvalitní mléčné produkty, ryby, drůbež, avokádo, žampiony, salát, řeřicha, ořechy, brokolice a celozrnné pečivo. Důležitá je chuť potravin.


Ale každý je jiný a je třeba vnímat své potřeby s individuální konstituci.


Každé jídlo by měl být rituál, při kterém se zklidníte a soustředíte pouze na tuto jednu úlohu. Dívat se během jídla na televizi, číst noviny nebo si prohlížet na mobilu Facebook oslabuje nejen žaludek – Jak zamezit trávicím potížím čtěte zde. Užijte si tedy potravu v klidu, nezačínejte bezprostředně po jídle pracovat a vyhněte se přílišnému zatěžování mysli.


Další rady, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Diety, hubnutí, trávení, diabetes

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina atd.) Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page