Nadbytečného tuku na břiše se zbavíte relaxací
top of page

Nadbytečného tuku na břiše se zbavíte relaxací

Velké břicho vůbec nemusí souviset s nadbytkem kalorií, ale může upozorňovat na potíže nadledvinek a nadměrné produkce hormonu kortizolu, kterou způsobuje dlouhodobý stres. Vyplavováním kortizolu se zvyšuje i hladina glukózy v těle. To způsobuje uvolňování inzulinu, na základě kterého tělo ukládá přebytečnou glukózu v podobě tuku kolem břicha.


Nadledvinky se mohou vyčerpat při velké psychické i fyzické námaze. Vyčerpání může vzniknout užíváním léků, nebo nadměrným přijímáním kofeinu. Nejhorší je ale stres.

Při správné funkci nadledvinek by se měl kortizol přes den držet nahoře a v noci má docházet k jeho sestupu. Jestliže kortizol kolísá, budí nás mezi jednou až třetí hodinou v noci a nedovolí nám opětovně usnout. Kortizol nás aktivuje tak, že jsme úplně bdělí. Následně dokonce zmenšuje svaly a zvětšuje tuk v oblasti břicha.


Jak zatočit s nevzhledným břichem:

  1. Dělejte, co vás baví, relaxujte, odpočívejte.

  2. Doplňujte vitamín C, který zmírňuje uvolňování kortizolu.

  3. Zvyšte příjem hořčíku, který reguluje hladiny kortizolu a podporuje zdraví nadledvin.

  4. Zajistěte dostatečný příjem vitaminů skupiny B, nezbytných pro činnost nervové soustavy.

  5. Přijímejte omega 3 mastné kyseliny, které snižují uvolňování kortizolu.

  6. Spěte v tiché, temné místnosti alespoň 7 hodin denně.

  7. Naučte se relaxovat.

Pokud chcete mít štíhlý pas, měli byste se také vyhnout jídlům, která kombinují cukry s tuky (koblihy, pizza, hamburgery, hranolky, cereálie a mléko apod.). Také je nutné omezit sacharidy v potravě a rychle se spalující potraviny (alkohol, bílé pečivo, sušenky, buchty, chipsy, hranolky, slazené snídaňové cereálie, rýže či perlivé nápoje).


Východní dietetika doporučuje pro lepší funkci nadledvin dopolední užívání lékořice a zaměření se na posilnění jater. Adrenální vyčerpanost nadledvin signalizují šedé nebo až černé kruhy pod očima.


Na Východě ale velké břicho také symbolizuje „příliš mnoho vědění, které nebylo zpracováno“, tedy jakmile hltáme nejen jídlo, ale také informace, může být organismus zcela zahlcen, potřebuje čas, aby vše zpracoval.

V místě pupíku sídlí zdroj energie. Také proto mají některé duchovní bytosti a jejich sošky velké břicho, protože symbolizují nadbytek vnitřní energie. Současně bývalo velké břicho symbolem hojnosti a bohatství, jak materiálního, tak duchovního.


Pokud vám ale velké břicho vadí a necítíte potřebu své bohatství nijak vystavovat na odiv, velmi vám prospěje důsledná relaxace a vhodná strava.


Za nevzhledné bochánky tuku v oblasti boků obvykle může nerovnováha hormonu inzulinu, který reguluje hladinu cukru v krvi. Příliš mnoho cukru nutí inzulín k neustálé aktivitě. Pokud k tomu dochází dlouhodobě, přestanou buňky správně fungovat, což způsobí, že se začne uvolňovat více inzulínu než je nutné a nadbytek glukózy způsobí, že se tuk začne ukládat právě v oblasti boků.


Inzulínovou rezistenci sníží a proto je vhodné přidat do jídelníčku: skořice, hřebíček, kurkuma, čerstvé bylinky, chilli, brusinky, borůvky, brokolice a zelený čaj.


Z doplňků potravy je dobré doplňovat rybí tuk, chrom (kontroluje hladinu cukru v těle), zinek, hořčík (pomáhají inzulínu vázat se na receptory v buňkách).


Jak dále posílit nadledvinky a další orgány se dočtete v textech v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page