Vnitřní počasí a nejčastější potíže dle tradiční medicíny
top of page

Vnitřní počasí a nejčastější potíže dle tradiční medicíny

V tradiční medicíně způsobuje problémy tzv. „šest zel“ (6 zhoubných vlivů), což jsou vnější vlivy, které ale mohou zasáhnout hluboko do organismu a tam dále působit. Ve skutečnosti přitom těchto šest zel nemusí do organismu proniknout pouze z vnějšku. Mohou být zapříčiněny i dědičně, špatnou stravou, emocemi apod. Většina nemocí je způsobena kombinací těchto šesti zel. Tři nejčastější jsou:

  1. horko, nedostatek a sucho

  2. horko, vítr a nadbytek

  3. vlhko, chlad a nedostatek

Správná diagnóza znamená odhalení vibračního vzorce jedince – jakmile se tento vzorec vyrovná (dojde k harmonii) a pacient se kompletně uzdraví. Avšak během léčby se příznaky mohou měnit. Je proto nutné neustále vyhodnocovat tělesný stav a pracovat nejen s fakty, ale také s intuicí.


Vítr (Feng) – jangový vliv


Ve většině případů souvisí s játry a vzniká různým způsobem. Nejčastěji jde o disharmonii Qi (čchi), krve nebo nedostatek tělních tekutin, které byly nějak poškozeny, vyčerpány (například krvácením, stresem, stravou, emocemi) a „neukotví“ Yang, který se může přeměnit ve „vnitřní vítr“.


Vnitřní vítr napadá zejména horní část těla, jeho povahou je pohyb, proměnlivost (bolesti se neustále přesouvají, nejsou fixní), způsobuje chvění (například cukání víček, škubání končetin, atd.). Podle Paula Pitchforda se vítr v těle objevuje téměř vždy v kombinaci s chladem, případně s horkem. Vnitřní vítr se projeví příznaky jako:

  1. nesnášenlivost větru, průvanu

  2. stěhovavé bolesti těla

  3. stěhovavé svědivé vyrážky

  4. závratě

  5. tiky, samovolné stahování svalů na končetinách

  6. třesy rukou, nohou, křeče

Mezi nemoci zapříčiněné rozhýbáním větru se řadí i dětské choroby s vysokými horečkami. Prostředky na snižování větru s neutrální povahou (nezahřívají ani nechladí):

  1. černé sójové boby

  2. sezamová semínka

  3. čerstvý lněný olej

  4. byliny: šalvěj, heřmánek, lobelka, šišák

Při větru se vyhýbejte vejcím, krabímu masu a pohance. Hutné potraviny obecně vítr podporují tím, že zvyšují stagnaci jater.


Oheň (horko Re) – jangový vliv


Jde o chorobnou podobu Qi. Jedná se o disharmonii funkcí orgánů, porušení rovnováhy mezi Qi a krví a také o dlouhodobě nevyrovnanou emoční aktivitu. Jeho vlastností je, že „spaluje, šlehá vzhůru, zraňuje tekutiny a Qi“.


Z toho pak plynou například tyto potíže:

  1. rudý obličej

  2. návaly horkosti, horké tělo

  3. nesnášenlivost tepla, horka

  4. neklid, poruchy spánku

  5. sucho v ústech a krku

  6. tmavá moč, zácpa

  7. bolestivý zánět hrdla

  8. zarudlé otoky, hnisavé vyrážky

Z vnitřního ohně se může generovat vnitřní vítr. O „ohni“ hovoříme hlavně v souvislosti se dvěma orgány – srdcem a játry.


Vlhko (hlen Tan) – jinový vliv


Podle tradiční čínské medicíny souvisí s oslabením funkce sleziny, která není schopna „přepravovat a transformovat tekutiny“, což je její základní funkce. Tím pádem se vlhko hromadí, stagnuje, je oslaben Yang sleziny. Vnitřní vlhkost se pak může vzájemně podmiňovat s vnější vlhkostí (vlhké počasí, mokrý oděv), která slezinu „obklíčí“ a dále poškozuje její Yang.


Ze stagnace vlhkosti v těle vznikají například:

  1. pocit těžké hlavy

  2. tíha v končetinách či kloubech

  3. únava s pocity tíhy

  4. nečistá pleť

  5. kašovitá stolice

  6. otoky, obezita

  7. nechutenství, nevolnost, nadýmání

  8. gynekologické i jiné výtoky

Pro bolesti vyvolané hromaděním vlhkosti je typické, že setrvávají na jednom místě a nepřesouvají se. Nadbytek vlhkosti (tan shi) způsobí i významné mentální potíže včetně zmatenosti a depresí. Vlhko je nutné vysušit hořkými potravinami, jako je celer, kedlubna, žito, chřest, lapacho apod.


Sucho – jangový vliv


Příčinou je velký úbytek tělních tekutin například v důsledku dlouhodobého pocení, zvracení, průjmů, ztráty krve, chronických nemocí. Přítomnost sucha pak dále způsobuje celkový úbytek tekutých složek v těle. Sucho v těle ale může vzniknout i přílišným ohněm (yang shi), který z organismu vypálí veškerou vodu. Sucho škodí především plicím a je obvykle známkou i příčinou nedostatku jinu (yin xu).


Projevuje se zejména:

  1. suchem v ústech, krku, nosu, očích

  2. vysycháním kůže, vlasů

  3. suchou stolicí a nehojným močením

  4. agresivitou a neklidem

Takové sucho poškozuje plíce a má špatný vliv i na ledviny. Mezi zvlhčující potraviny patří sója, ječmen, med, mandarinky, jablka a další ovoce, ale i vepřové maso.


Chlad – jinový vliv (nedostatek yang, yang xu nebo nadbytek yinu, yin shi)


Chlad je jako led – špatně se pohybuje, jedinci je zima a přitahuje ho vše teplé. Je důsledkem oslabení tělesné Yangové Qi, většinou ve spojitosti s dlouhodobým onemocněním orgánů. Je zde souvislost i s vnějším chladem, neboť chlad uvnitř usnadňuje vstup vnějšího chladu do těla. Slabá obranná Yangová Qi se nedokáže ubránit. Většinou je chlad projevem a důsledkem nadbytku Yinu.


Jeho symptomy (yang xu) jsou zpravidla:

  1. zimomřivost, obava z chladu

  2. velké množství světlé moči, noční močení

  3. řídká stolice

  4. tendence k delšímu menstruačnímu cyklu

  5. chlad, zejména večer, bledý obličej

  6. nateklý jazyk s vlhkým povlakem

  7. celková únava

Při chladu je dobré vařit pokrmy dlouhodobě a na mírnějším plameni, vyhýbat se ochlazujícím potravinám, nahřívat tělo teplou solí.


Šestým „zlem“ je tzv. letní horko, u kterého se vždy jedná o vnější stav. Tradiční čínská medicína kromě šesti zel diagnostikuje i další nesoulad v organismu. Obvykle se jedná o tyto další vnitřní stavy:


Qi Xu (nedostatek energie čchi)

Vzniká jednak vrozenou nedostatečností, ale také přepracováním, stresem, nepravidelným příjmem potravy, dlouhodobou nemocí

Všeobecné příznaky:

  1. malátnost, skleslost, nesmělost

  2. mentální únava

  3. krátký dech, slabý hlas, nechuť mluvit

  4. nechutenství, kašovitá stolice

  5. palpitace, neklid

  6. únava hlavně po námaze

  7. pocení, neadekvátní pohybu

Xue Xu (nedostatek krve)

Příčinou je obvykle nesprávná strava (vegetariáni, vegani, frutariáni), chronické nemoci, nadměrná sexuální aktivita, přepracování, dlouhodobé krvácení.

Nedostatek krve v organismu se projeví těmito příznaky:

  1. bledý zažloutlý obličej, bledé rty i nehty

  2. suché oči, sucho v ústech, krku

  3. necitlivost, mravenčení končetin

  4. závratě, zastření

  5. zapomnětlivost i nesoustředěnost

  6. zastřený zrak

  7. palpitace, nespavost

  8. slabá menstruace a její vynechávání, neplodnost

  9. vypadávání vlasů, zřídnutí vlasů

Yin Xu (nedostatek yinu)

Nedostatek yin je nedostatkem tělesných šťáv. Vzniká v důsledku vysychání. Zatímco nedostatečnost krve se týká oblasti jater a srdce, nedostatečnost yin se týká oblasti jater, srdce, žaludku, plic, tlustého střeva nebo i ledvin.

Projeví se vždy minimálně těmito příznaky:

  1. odpolední pocity horka na hrudníku, dlaních, ploskách nohou

  2. odpolední pocity sucha v ústech, krku

  3. suchá stolice, zácpa, bobky

  4. tmavá moč

  5. večerní i noční horkost

  6. nesnášenlivost úplňku

  7. nervozita, podrážděnost

  8. kratší menstruační cyklus

Při některém z těchto stavů se mohou vyskytnout všechny příznaky nebo jen některé nebo se mohou vzájemně prolínat. I u zdravého člověka se občas některé z nich objeví a opět vymizí. V žádném případě však podle uvedeného nemůžeme stanovit diagnózu sami sobě ani ostatním.


Úkolem diagnostiky je stanovit nevyváženost mezi yin a yang (jin a jangem) v každém orgánu, zda má příliš mnoho či málo energie, nebo jestli stagnuje Qi (čchi). Protože jsou všechny orgány mezi sebou propojeny a na sobě závislé, mohou dočasný přebytek či nedostatek jednoho vyrovnat ostatní orgány zásobením či odčerpáním energie a zajišťovat tím zdravý chod celého organismu. Dlouhou dobu tak problém nemusí být vidět a zůstane téměř neprojevený. Nerovnováha ale časem vybují v závažné onemocnění. Organismus je pak nutné uvést do harmonie pomocí změny životosprávy, úpravou jídelníčku, cvičením a vhodnými bylinami, které doporučí zkušený terapeut.


Více o principech východní medicíny se dočtete v textech v kategorii „Články“ – Principy tradiční medicíny


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, psychické potíže

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page