Co způsobuje nemoci močových cest podle TČM
top of page

Co způsobuje nemoci močových cest podle TČM

Každý rok navštíví lékaře v Evropě s infekcí močových cest kolem 10 miliónů lidí. Podle západní medicíny jsou na vině bakterie, které se vytvoří v močovém ústrojí a v závažných případech postoupí až do ledvin. Může to být ale i jinak…


Z komplexního pohledu je zřejmé, že úkolem močového měchýře je shromažďovat a následně vylučovat z organismu nepotřebné zbytky tekutin. Chorobné procesy se proto projevují poruchami močení, buď ve smyslu přílišného uvolnění odtoku moči, nebo naopak jeho zahrazování.


Potíže jsou v naprosté většině případů způsobeny přílišným horkem v organismu. Jedná se tedy o akutní stavy obvykle ve stavu nadbytku a ve stavu horka, chronické stavy pak zase ve stavu nedostatku, které je navíc komplikované vlhkem. V případě stavu nadbytku se jedná buď o celkové vlhko a horko, horko v srdci a horko v játrech. Přesnější příčina se zjistí při osobní diagnostice.


Všeobecně je za potíži s močovými cestami nedostatečnost ledvin (hlavně jejich yang). Podle východní medicíny obsahuje každý orgán yangovou část (jsou to taková kamínka organismu), i yinovu část (to je výživa, materie). Pokud je žena zimomřivá, má studené končetiny, stěžuje si na časté či noční močení, na bolestivou menstruaci, je bledá a unavená, pak má málo ledvinového yangu. Její ledviny jsou „studené“ a vnikne-li do organismu další chlad zvenčí (žena je vystavena vnějšímu chladu), potom se chlad stává nadměrným.


Nadměrný yin se přemění v yang, tedy extrémní chlad se změní v extrémní horko neboli zánět. Což je typický průběh chronických cystitid.


Infekce močových cest vzniká jako bakteriální infekce, projevuje se častým nucením na moč, pálením a řezáním při močení, někdy bolestmi a křečemi v podbřišku, v bedrech. Moči přes velké nucení jít na wc je málo, bývá jinak zbarvená, někdy jen zkalená a zapáchající, jindy už s příměsí krve.


Často mají tyto potíže ženy, které mají chladný povrch těla a horké jangové prostředí uvnitř (překyselení), což umožní vznik této nemoci a rozvoj infekce


K prevenci proto patří i zásadotvorná strava a zásadotvorné minerálky – bílinská, vincentka, klášterská a další, slané zeleninové vývary.


V období zimy, kdy jsou ledviny a močový měchýř v aktivitě podle čínské medicíny, nemáme fyzicky pracovat, cvičit není vhodné tak, že bychom se zpotili, je vhodná klidnější forma jógy, taoistické tai ji, qi gong, ale ne fitness, kruhové tréninky, běh, box, atd. V této době máme odpočívat, hodně spát, dát tělu čas na regeneraci po uplynulém roce, a obnovit síly pro následující jaro a nový rok.


"Je třeba udržovat stravou ledviny a močový měchýř v pořádku. V zimě konzumujeme především tepelně upravené pokrmy, velmi vhodná je kořenová zelenina, ale i další druhy jako je květák, kedluben, tuřín, řepa, vodnice, zelí, kapusta, růžičková kapusta, atd., jíme denně polévky, vhodné je i maso, kroupy, rýže, pohanka, fazole – všechny druhy, hrách, čočka a ostatní luštěniny, mořské řasy, ryby," připomíná zkušená terapeutka a odbornice na dietetiku i fytoterapii Romana Farna, která doporučuje pro prevenci Jančův ledvinový čaj (pije se měsíc, 2 – 3x denně hrnek, 1 polévková lžíce směsi na hrnek, byliny jsou tyto: celík zlatobýl 3 díly, rdesno truskavec 1 díl, přeslička 1 díl, rdesno blešník 1 díl), nebo jiné ledvinové čaje, které upraví činnost ledvin a močového měchýře. Často v nich je přeslička, která je zásadotvorná a její účinky míří právě do oblasti spodního zářiče, hlavně na pročištění močového měchýře a močovodů. Mohou se použít i jiné výborné byliny - například medvědice, šalvěj, bříza, vřes, jablečník, vachta, pýr, kukuřičné čnělky, list borůvky, list brusinky, list černého rybízu, divizna, nebo i kořen lékořice.


Jako další prevenci Farna doporučuje: - užívat sušené brusinky nebo brusinkovou šťávu – pozor na zdroj, v běžných obchodech s potravinami jsou slazené a dobarvované, tedy nevhodné

- doplňovat vitamín C, vhodnější je z nekyselých zdrojů jako je syrová nať petržele, lichořeřišnice, bazalky, cibule, syrová brambora, v menším množství i z ovoce jako jsou jablka, limetka, citron (citrusové ovoce je vhodné především na jaře a v létě, není vhodné pro všechny konstituce), ze šípkového čaje (pozor, zahušťuje krev při dlouhodobém denním užívání), hodí se acerola, rakytník, rybíz černý i červený


Když už choroba propukne:

- pít urologický čaj s medvědicí – z lékárny nebo z bylinkářství, nebo si děláme čaj, kdy dáme lžíci listu medvědice přes noc namočit do 1litru vody, druhý den přivedeme k varu, přidáme 1 polévkovou lžíci přesličky, necháme zabublat, odstavíme, přidáme 1 polévkovou lžíci šalvěje, necháme vyluhovat asi 15 – 30 minut, scedíme, pijeme v průběhu dne

- užívat tinkturu z lichořeřišnice - několikrát denně malou lžičku


Konkrétně se u poruch s močovými cestami jedná podle TČM a Mudr. Petra Hoffmanna o tyto možnosti:

  1. Vlhká horkost v močovém měchýři

V důsledku napadení vnějšími škodlivostmi nebo z nevyváženosti stravy může v močovém měchýři převládnout vlhká horkost a vyvolat poruchy močení, pro něž je typické zhoršení vylučování moči (ztmavnutí moči, pálivá bolest při močení, močové kameny, krev v moči, ostré bolesti v podbřišku, horečka).

  1. Prázdný chlad v močovém měchýři

Na počátku prázdného chladu v močovém měchýři obvykle stojí prázdnota jangu ledvin, což znamená nárůst chladu (noční pomočování, neudržení moči, časté močení, celková únava).

  1. Oheň jater

V případě, že při vlhku a horku v močovém měchýři dominuje více horko, jehož „plameny zasahují až do jater“, vzniká oheň jater. Játra totiž patří v čínské medicíně k prvku dřevo, které je často suché a má tendenci se rozhořet (podrážděnost, bolesti hlavy, motolice, pískání v uších, hořko v ústech).

  1. Oheň srdce

Jedná se o opakované chronické záněty, při kterých se v laboratorním vyšetření nenajde žádná patologie ukazující na zánět – žádné bakterie ani leukocyty v moči, žádná vysoká sedimentace, CRP… Příznaky jsou ale podobné jako u jakéhokoli zánětu, který způsobily dlouhodobě stagnující emoce, které se mění na horko (bušení srdce, nespavost, divoké sny, afty v ústech, duševní neklid, pálení a bolestivé močení).

  1. Oheň ledvin

Chronické močové záněty mohou být způsobeny nedostatečností jinu ledvin (shen yin xu). V tom případě se k běžným příznakům zánětu močového měchýře přidají také bolesti v bedrech, sucho v krku a ústech, hlavně v noci, noční pocení, závratě, pískání v uších, únava, pocit horka v dlaních a další potíže včetně neplodnosti.


Infekce všeobecně může být brána jako zhmotnělý konflikt. Problémy s močovým ústrojím vychází většinou z problémů ve vztazích – nejčastěji partnerských. Ať už se často hádáme, nebo naopak zadržujeme něco, co bychom chtěli říct. Nebo máme téma, o kterém se s partnerem neumíme bavit. Ženy, jakožto více „zatížené“ emočním pohledem, řeší takovéto situace mnohem déle.


Problémy s močovým ústrojím lze úspěšně řešit bylinami i cvičením. Konkrétní doporučení vám dá zkušený terapeut.


Významně pomáhá Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus), která se užívá k léčbě nemocí ledvin, močového měchýře dýchacích cest i k léčbě defektů kůže, účinné antibiotikum proti stafylokokům, streptokokům, pomáhá při léčbě zánětu prostaty, léčí gynekologické výtoky, herpes, kandidózu, ledvinové kameny i nachlazení.


Pozitivní jsou sedací koupele obsahující měsíček, řebříček, kontryhel, přesličku, lichořeřišnici a chmel. Pomáhá i tinktura z třezalky, případně uklidňující koupel se směsí z levandule, meduňky, třezalky, pelargonie, chmele, mučenky, řimbaby a rozmarýnu.

Ze stravy je dobré vyloučit mléčné výrobky, které příliš ochlazují ledviny. Nedoporučují se ranní sprchy. Naopak je dobré nahřívat chodidla solným polštářkem, nosit bederní pás a každý den jíst fazole.


Úspěšná je při léčbě kamenů v močovém měchýři, ledvinách i žlučníku ředkvička. Doporučuje se podávat denně lžíci nastrouhané ředkvičky po dobu několika týdnů.

Jak úspěšně léčit močové cesty pomocí bylin a stravy a konkrétní doporučení najdete v textech v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím byliny a stravu přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page