Nespavost má mnoho příčin, ale všechny mají své řešení
top of page

Nespavost má mnoho příčin, ale všechny mají své řešení

Nespavost je velmi častým problémem, který trápí miliony lidí. Čínská medicína neřeší problém nespavosti sedativy, ale snaží se uvést organismus do harmonie.


Spánek je výsledkem přirozeného rytmu oběhu energie. Ve 23 hodin je jinová energie Qi (čchi) nejsilnější, a to je pro tělo ideální čas vrátit se k relaxaci, odpočinku, obnově a doplňování. Lidé by proto neměli zůstávat po jedenácté večer vzhůru. Je to také čas, kdy si tělo vytváří jangovou energii Qi (čchi), která poskytuje energii potřebnou pro fyzické a duševní aktivity v průběhu dne.


V prvé řadě se obvykle jedná o doplnění krve pomocí bylin a stravy (maso, vejce, šťavnaté plody, ořechy). Obvykle je také nutné stáhnout stoupající oheň (jang) dolů (pomocí teplého mléka s medem). Mnohdy je také zapotřebí rozhýbat stagnující energii.

Příčiny nespavosti podrobněji:

  1. Emoční stres způsobený nadměrnými starostmi, úzkostí, neklidem, hněvem, smutkem, pocitem viny, ale také závistí, nenávistí, nevraživostí atp. Nejčastěji tyto faktory vedou ke stagnaci jaterní Qi (čchi). Pokud stagnuje energie Qi (čchi) v játrech, jsou sny plné obav a hněvu, projeví se bolestí v podžebří, nafouknutím, depresemi a u žen také premenstruačním syndrom s napětím v prsou.

  2. Přepracovanost a vyčerpanost je dalším faktorem ovlivňujícím spánek. Výsledkem jsou vyčerpané ledviny, kdy navíc dráha ledvin nekomunikuje s dráhou srdce (hlavně u starších lidí). Špatná komunikace mezi ledvinami a srdcem se projeví častým nočním buzením, suchem v krku, bušením srdce a bolestí v zádech.

  3. Zahřívající strava přináší do organismu horko, které má za následek poruchy zažívání. Špatné trávení pak způsobuje i těžké spaní. Pokud je přítomen žaludeční hlen, projeví se to nočním převalováním, chrápáním, neklidem a zahleněností. Jestliže vznikne vnitřní horko v játrech, projeví se nepříjemnými sny, podrážděností, bolestmi hlavy, žízní, suchou stolicí.

  4. Konstituční dispozice se slabou dráhou žlučníku a srdce se projevuje bázlivostí, ustrašeností, nízkým sebevědomím, nedostatkem odvahy, nerozhodností, plachostí, nesmělostí. Lidé s touto dispozicí se budí nad ránem (kolem 4. hodiny) s nemožností znovu usnout, povrchním spánkem s hojným sněním, bušením srdce, depresí a pocitem krátkého dechu.

  5. Oheň v srdci působí probouzení během spánku, noční můry (často i o létání), duševní neklid a obzvláště po ránu hořkost v ústech a žízeň.

  6. Slabá játra (nedostatek yinu jater) jsou příčinou nočního buzení, mluvení ve spaní, závratěmi i náměsíčnosti.

  7. Oslabená játra i ledviny (nedostatek yinu ledvin a yinu jater) se projeví hojným sněním, mluvením ze spění, náměsíčností, podrážděností, pískáním v uších, bolestí v bedrech a nočním pocením.

  8. Málo krve v srdci a ve slezině způsobí neschopnost usnout, nechutenství, bušení srdce, bledost a úzkost.

  9. Stagnace energie Qi (čchi) v srdci působí nespavost s bušením srdce, tlakem na hrudníku a knedlíkem v krku. Typické je časté zívání.

  10. Blokáda krve v srdci se projeví probouzením po nenadálém trhnutí, dále bušením srdce, neklidem, převalováním i úzkostí.

  11. Horký toxin (například po prodělaném horečnatém onemocnění) se vyznačuje duševním neklidem, neposedností, plností a pálením žáhy.

Poruchy spánku z pohledu čínské medicíny jsou povrchovým projevem hlubší nerovnováhy v tělesných energiích. Tyto nerovnováhy vedou ke zdravotním problémům, které se často dají vyřešit pouhou úpravou životního stylu, jako správně jíst, meditovat, cvičit a redukovat stres.


U těch, kdo mají závažnější příznaky, lze vřele doporučit léčbu akupunkturou a bylinkami. Poslední věcí, kterou byste měli dělat, je příznaky maskovat tím, že si vezmete prášky. Mnohem vhodnější je konzultace s terapeutem, který nabídne nejvhodnější léčbu.


Pro nervózní osoby trpící nespavostí je prospěšné pravidelné užívání rmenu sličného, šanty kočičí, šišáku širokolistého, kozlíku lékařského a šípku (šípek dodá vitamín C, který pomůže zklidnit nervy). Pro lepší spánek je vhodné vypít večer sklenici vlažného kozího mléka.


Jak vyřešit chrápání jsme psali v dalších textech v kategorii „Články“ – Spánek, únava, nespavost, chrápání, vyčerpání


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Jako certifikovaná terapeutka Vám ráda doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page