Neplodnost a sexuální nevýkonnost
top of page

Neplodnost a sexuální nevýkonnost

Neplodnost a sexuální nevýkonnost odráží nedostatek energie v organismu. Především se jedná o slabost ledvin. Projevit se může únavou, ale paradoxně u žen i zvýšenou touhou na sex. Mezi další projevy nevyváženého stavu ledvin patří:

  1. Problémy s kostmi, koleny, bedry

  2. Vypadávání vlasů, jejich roztřepené konečky, šedivění

  3. Potíže s močením

  4. Slabost pohlavních orgánů, neplodnost

  5. Předčasné stárnutí

  6. Přílišný strach a nejistota

Podle tradiční medicíny se stává, že strachem zaplavené ledviny neumí zbavit tělo přebytečné vody, která pak utápí ducha srdce, čímž blokuje projevy lásky a radosti. K těmto pozitivním emocím se dá dopracovat léčbou jater a ledvin.


Konkrétně se stav ledvin obvykle projeví jako nedostatek ledvinového yinu (jinu):

  1. Přílivová horkost nebo návaly

  2. Noční pocení

  3. Zarudlé tváře (tenká červená)

  4. Poruchy cyklu (zkrácení, vynechávání, nadměrné krvácení)

  5. Sucho v ústech, suchost sliznic

  6. Žízeň zejména navečer

  7. Četné erotické sny, u mužů s polucí

  8. Zvýšená sexuální touha

  9. Předčasná ejakulace i pomočování

  10. Roztržitost


Posvátná menses Menstruace by měla trvat pět dní. Na jejím konci je dobré podpořit krev a jin. Nárůst jinu se u ženy projeví také poševním sekretem v době ovulace. Pokud ovulace není, jsou slabé ledviny. Posiluje se jin i jang ledvin.


Před menstruací se tvoří přirozené blokády krve, která se chystá na vystoupení z těla. Jedna blokáda ale zdůrazňuje ostatní blokády, které se jinak neprojevují. Obvykle jsou způsobeny játry. Ženy pak během PMS bolí prsa, břicho apod.

Při neplodnosti je dobré v každé fázi cyklu doplňovat něco jiného. Po menses jin, při ovulaci jang. Je dobré, když si žena ráno měří bazální teplotu. Podle toho se dá přečíst, jak je žena v průběhu celého cyklu se stavem jinu a jangu.

Je potřeba byliny užívat alespoň tři cykly (tři měsíce). U gynekologických problémů je samozřejmě nezbytné navštívit gynekologa, aby vyloučil vážné potíže.


Mužská záležitost

Ledviny jsou z pohledu čínské medicíny kořenem našeho života a také zdrojem plodnosti. Oslabená esence ledvin se u mužské neplodnosti projeví na spermiích. Při nedostatku jinu jde především o malé množství spermií (terapeut obvykle doporučí bylinnou směs 181, 182 a 185). U nedostatku jangu jsou spermie málo pohyblivé (terapeut většinou doporučí směs 172). V případě, kdy je spermií málo a zhoršená je i pohyblivost, užívá se směs 171.


Pokud jsou energetické dráhy zablokované, může se to projevit buď tím, že spermie zcela chybí nebo jsou deformované. Velmi často tento stav souvisí i s nějakou blokádou psychickou (neochota změnit názor, neschopnost odpustit …). Mezi rozhýbávače blokád patří byliny 014, 040, 041.


Mužskou plodnost podpoří:

  1. omezení horkých koupelí a pocení v rozkroku

  2. nošení volného spodního prádla

  3. vitamíny C a E

  4. doplnění minerálů z potravin (zinek, mangan a draslík, selen, arginin a lysin)

U žen je třeba dát pozor i na vlhko

Při řešení ženské neplodnosti je opět nutné posílit ledviny (a spolu s nimi i močový měchýř a další orgány). Navíc ale může být v organismu blokáda, která se projeví cystami, myomy, polypy apod. K tomu se často přidá vlhko, ve kterém se daří plísním, kandidě, bakteriím apod.


Ženskou plodnost podpoří:

  1. omezení stresu, námahy a přepracování

  2. doplnění minerálů z potravin (zinek, hořčík, mangan, měď, kyselina listová a selen)

  3. ochrana proti toxickým vlivům: vitamíny A, B (komplex), C, D a E, zinek, vápník, selen, fosfor, hořčík

  4. mořské řasy a potraviny obsahující rozpustnou vlákninu

K podpoře mužnosti se v tradiční medicíně využívají vlašské ořechy (jejich nadměrná konzumace ale může způsobovat afty) nebo kuřecí játra, jehněčí a hovězí ledviny (povzbuzují sexuální apetit), kukuřice (překonává sexuální slabost), oves (posiluje reprodukční systém) a šťáva z mladých obilovin (zelená pšenice a ječmen) i řasa kombu či čepelatka.


Pomohou i slané koupele:

SUCHÁ SLANÁ KOUPEL

Do rendlíku vsypejte mořskou sůl bez jodu a fluoru (prodává například Albert) a dejte zahřát do trouby (ne mikrovlnné). Pak vysypejte do lavorku a na horkou sůl si položte šlapky. Na nich začíná dráha ledvin – ne náhodou studené nohy svědčí o oslabených ledvinách. Nechejte si nohy zahřívat, než sůl vychladne, pak si je osušte a sůl si schovejte na příště.


MOKRÁ SLANÁ KOUPEL

Je celotělní – do horké vany vsypejte kilogram kvalitní mořské soli bez jodu a fluoru a zůstaňte v ní aspoň 15 minut. Pak se osprchujte, otřete a pořádně oblečte.


Oba druhy koupelí v zimě střídejte a dělejte je klidně několikrát do týdne.


Jak dále pomoct ledvinám a plodnosti se dočtete v dalších textech v sekci „Články“.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.


bottom of page