Barva potravin hraje důležitou roli
top of page

Barva potravin hraje důležitou roli

Barva potravin je velmi důležitá. Tmavé potraviny dle lidové medicíny obvykle zahřívají, světlé obvykle ochlazují. Proto je v zimě vhodnější pít červené víno a v létě bílé…. Ovšem, ne vždy je barva rozhodující.


Kdo trpí zácpou, měl by jíst zejména žluté potraviny a vyhýbat se modrozeleným. Žluté potraviny stimulují peristaltiku, zatímco modrá barva chladí a stahuje. Žluté potraviny pomáhají čistit organismus. Hlavní oblastí působení jsou střeva, játra, stejně tak i ledviny, nebo žlučník. Žluté potraviny také velmi dobře ovlivňují lymfatický systém. Mezi zdravé žluté potraviny patří banány, kukuřice, citrony, žlutá paprika, ananas, broskve, nektarinky, žloutky, papája.


Lidem se záněty více prospívají modré nebo zelené potraviny bohaté na chlorofyl, železo a kyselinu listovou. Zelené potraviny zlepšují kvalitu krve a tak lépe zásobují organismus kyslíkem. Dále však zelené potraviny obsahují takzvaný lutein, který umí zlepšovat zrak. Mezi top zelené potraviny patří brokolice, špenát, pórek, mangold, růžičková kapusta, hroznové víno, avokádo, zelí, salát.


Asi nejlepší ochranou jsou modro-fialové potraviny. Patří mezi nejsilnější antioxidanty. Navíc snižují výskyt srdečních chorob, Alzheimerovy choroby a co víc, zpomalují stárnutí. Vhodné modré potraviny jsou lilek, fialové hrozny, švestky, brusinky, borůvky, ostružiny, řepa.


Kombinace potravin, které mají červenou barvu, je skvělá třeba v případě, kdy chcete zlepšit krevní oběh, kdy chcete eliminovat problémy se srdcem, nebo je vaším cílem zlepšit krevní tlak, který ovlivňují ucpané žíly a cholesterol. Červené zelenině dává její krásnou barvu lykopen. Lykopen je karotenoid, který může snížit riziko srdečních onemocnění, nabízí určitou ochranu před rakovinou prostaty a dokonce udržuje pokožku hladší. Mezi červené potraviny patří červená paprika, rajčata, červené zelí, bobuloviny, třešně, maliny, vodní meloun, granátová jablka, červená čočka, červené fazole, jahody.


Oranžové potraviny mohou pomoci při spalování tukových zásob. Čistí játra, podporují činnost ledvin, snižují cholesterol a také tlak. Vhodné oranžové potraviny jsou mrkev, dýně, meruňky, mango, ananasový meloun, pomeranč, mandarinky, sladké brambory batáty. Oranžové potraviny jsou plné karotenoidů, který se v těle změní na vitamín A. Vitamín A je potřebný pro růst buněk, imunitní funkce a dobré vidění.


Bílá barva snižuje krevní tlak i cholesterol a slouží jako prevence proti chřipce. Bílé zbarvení způsobují anthokyaniny. Do bílé skupiny patří rýže, květák, tvaroh, brukev, pórek, jarní cibulka, čekanka, mléko. Za favorita z oblasti bílých druhů zeleniny je považován česnek, který je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Bílé potraviny se užívají při léčbě plic (např. cibule, česnek, bílá ředkev, lotosový kořen).


Další zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page