Klíčky vás osvěží i ochladí
top of page

Klíčky vás osvěží i ochladí

Za kuchyňským oknem se dají pěstovat nejen bylinky nebo jedlé květy, ale mimo jiné i klíčky. Ve speciálních miskách dobře vypadají a dochutit s nimi můžete téměř každý pokrm. Nejen, že mu dodají chuť, ale přinesou vám i spoustu živin.


Klíčky jsou mimořádným zdrojem snadno vstřebatelných vitamínů, enzymů, volných mastných kyselin i aminokyselin. Jsou zásadotvorné, pročišťují a obvykle chladí a zbavují nadbytku. Nejvhodnější jsou na jaře (v době, kdy je třeba zbavit tělo škodlivin) a v teplém podnebí. Jejich přehnané užívání může oslabit trávení. V omezeném množství se ale hodí prakticky pro každého, včetně dětí. Klíčky jsou také ideální pro starší osoby, protože při procesu klíčení se rozkládají tuky, bílkoviny a škroby do snadno stravitelné podob. Obsah nukleových kyselin (RNA a DNA) se podle Paula Pitchforda můře při procesu klíčení až zdvojnásobit.


Pokud osoba nevykazuje známky horka a nadbytku, je lepší klíčky před konzumací krátce podusit v páře.


Naklíčit si můžete nejrůznější druhy luštěnin, obilovin i semena dalších rostlin. Mezi nejoblíbenější patří fazole mungo. Jsou křupavé, oblíbené pro svěží chuť. Oblíbená je také naklíčená čočka hnědá i červená, fazole adzuki, hrách. Vyzkoušet můžete také vojtěšku, pohanku, špaldu nebo oves. Další variantou jsou slunečnicová a lněná semínka.


Pro pohodlné klíčení se vyplatí pořídit speciální misku. První den je dobré namočit suchá semena na několik hodin do misky s vodou a dát do tmy (do skříně, do trouby…). Čím větší semínko nebo zrnko, tím déle by se mělo nechat bobtnat. Následně (třeba druhý den) je nutné všechnu vodu vyměnit. V dalších dnech už semínka nemusejí být pod vodou, ale jen se promývat. Ve speciálních miskách přitom není třeba do procesu příliš zasahovat. Mají oddělané horní sítko a pod ním misku. Tímto způsobem semínka nejsou přímo ponořená ve vodě a nehrozí jejich kvašení nebo plesnivění. Klíček se většinou objeví 3. – 6. den. Ke konzumaci jsou nejvhodnější klíčky dlouhé 1 – 2 cm.


Nejčastěji se nechávají klíčit:

  1. Čočka (namáčet 8–12 hodin a 1– 2 dny nechte klíčit na sítu, průběžně proplachovat 3x denně) 

  2. Brokolice (svým obsahem antioxidantů daleko převyšuje všechny ostatní klíční rostliny a dokonce samotnou dospělou plodinu)

  3. Ředkvička (naklíčená semínka i zelené výhonky mají jemně štiplavou kořenitou chuť)

  4. Řeřicha (svěží, příjemně pikantní, sklízí se výhonky s plně otevřenými lístky)

  5. Rukola (křupavé výhonky se zelenými lístečky ostřejší chuti)

  6. Slunečnice (šťavnatá, hotová už za 2 hodiny, klíčky nemusejí být vidět)

  7. Sezam (může se konzumovat už po 24 hodinách klíčení, má příjemnou chuť)

  8. Hořčice (zelené výhonky mají ostřejší chuť)

  9. Fazole mungo (křupavé, oblíbené pro svěží chuť)

  10. Cizrna (oříšková chuť, klíčí velmi rychle)

  11. Pšenice (semínka s jemnými bílými klíčky, vzcházejí do tří dnů, mají nasládlou chuť)

  12. Vojtěška (velice výživná, dodává pokrmům svěžest a křupavost)

  13. Pískavice řecké seno (jedna z nejhodnotnějších rostlin, má ostrou nahořklou chuť)

O dalších možnostech zpestření jídelníčku jsme psali v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page