Konec trápení s akné
top of page

Konec trápení s akné

Akné podle tradiční medicíny vzniká nahromaděním horka v organismu. Horko se spojí s nadbytečným vlhkem a vybuchuje ven formou pupínků. Akné se nejčastěji vyskytuje ve třech případech:

  1. období dospívání to je zejména akné ve formě černých teček (komedonů) anebo drobných papulek (tuhých kožních útvarů). Výsev je hlavně na čele, nose a obličeji. Někdy se objeví i pustulky (drobné pupínky vyplněné hnisem), které mohou pokrývat celý obličej. Dospívání jako takové se v systému východní medicíny chápe jako „probouzení se ohně Ming Men“, který je lokalizován mezi ledvinami. Představuje zesílení yangu, což je symbol pro expanzi, teplo, hlasitost, horkost, rychlost, slunce, oheň atd.

  2. Výskyt akné ve vyšší věkové skupině může být dán nevhodnými stravovacími návyky, kdy se stravovací prohřešky projektují na kůži. Pupínky jsou větší a víc hnisají. Vyskytují se hlavně pod úhly čelisti, v dekoltu a na zádech. Pokud je zánět dlouhodobý, může na kůži zůstat drobný kráter. Jestliže akné představuje velké množství zánětlivých pustul, které hnisají, jsou bolestivé, mají vzhled cyst a mohou tvořit i keloidní jizvy. Jde o nadmíru horka, a protože se přilil olej do ohně, došlo k mnohem intenzivnějším projevům.

  3. Specifickou skupinou jsou ženy, které vysadily hormonální antikoncepci. V průběhu užívaní antikoncepce se jinak přirozeně expanzivní yang tlumil, což dlouhodobě vede ke stagnaci a k vznikajícím blokádám, které se po vysazení teprve projeví. Může vypadat jako podkožní pupínky bez většího hnisání, tvoří se víc do hloubky. Výrazné zhoršení nastává před menstruací a nejčastější výskyt je na bradě.

Akné se dá rozlišovat i podle toho, který orgán ho způsobuje. Nejčastěji se jedná o plíce, žaludek, tlusté střevo a krev.

  1. Horko v plicích – horko je v těle roznášeno větrem a vznikají pupínky, které se rychle rozšiřují na bradě, čele a kolem nosu.

  2. Horko v žaludku a tlustém střevě – jedná se o těžší formu prvního typu akné. Pupínky se objevují především kolem úst, na tvářích, hrudníku a zádech. Kůže rychle reaguje, když sníme něco špatného. Často také dochází k pálení žáhy, zácpě nebo naopak měkké stolici či nadýmání po jídle. Kůže je mastná.

  3. Horko v krvi – v tomto případě se často jedná o akné ze stresu, emocionální akné a akné po vysazení hormonální antikoncepce. Vyskytuje se kolem nosu a úst, na tvářích, mezi obočím. Akné se často zhoršuje před menstruací a při ovulaci.

  4. Stagnace hlenu s blokádou krve – jde o dlouhotrvající a tvrdohlavé akné, často vznikají bolestivé a zanícené cysty.

  5. Vlhké horko – pro tento případ jsou typické tekutinou naplněné cysty, hnisající pupínky a odolné jizvy.

Léčba akné pak spočívá v uhašení vnitřního horka a vyčištění postiženého orgánu. K tomu slouží speciálně namíchané bylinné směsi, ale výrazně pomůže změna stravování. Nevhodná strava přispívá velkou měrou na tvorbě horka a vlhka, což jsou základní příčiny tvorby akné.


Abyste uhasili vnitřní horko, měli byste se jednak vyhýbat potravinám, které jej v těle způsobují (smažená jídla, alkohol, chilli, čokoláda hodně povzbuzuje yang a vnáší do těla horko), a také začít konzumovat víc potravin, které tělo ochlazují. Vzhledem k tomu, že horko vzniká také v důsledku stresu, měli byste se snažit víc relaxovat a stres kompenzovat podle dechových cvičení a podobně.


Doporučené potraviny:

  1. veškerá vařená zelenina

  2. ječmen, pohanka, proso (jáhly), rýže

  3. červená čočka, fazolové lusky, hrách

  4. krab, losos, žralok, kapr

  5. brambory, brokolice, celer, cuketa, červená řepa, česnek, chřest, kedluben, květák, kyselé zelí, lilek, mrkev, okurka, rajčata, ředkvička, žampiony

  6. ananas, angrešt, banán, borůvky, brusinky, citron, datle, grep, hruška, jablko, jahody, kiwi, maliny, mandarinky, žlutý a červený meloun, mango, ostružiny, papája, pomeranč, rebarbora, rybíz, šípky, blumy

  7. husa, kachna, králík, telecí, vejce

  8. bezinkový květ, čekanka, heřmánek, jitrocel, kontryhel, levandule, lipový květ, listy z břízy nebo maliníku, máta, meduňka, měsíček lékařský, třezalka

  9. zelený čaj, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

Nepijte po jídle nebo při jídle větší množství tekutin. Oslabujete tak totiž trávení. Nestrávená strava může opět způsobovat horko v těle. Ze stejného důvodu se také doporučuje důkladně žvýkat, abyste trávení nastartovali a podpořili.


Většina kožních onemocnění je do značné míry vyvolána špatným metabolismem tuků. Zde pomohou potraviny s vysokým obsahem mastných kyselin omega-3 a GLA, tedy sezamová semínka či sezamový olej apod.


Při léčbě zánětlivých kožních onemocnění vždy pomohou potraviny s vysokým obsahem beta-karotenu, jako je mrkev, dýně a listová zelenina i mořské řasy.


Ačkoliv zdravotní stav kůže souvisí se stavem plic, výsevy jsou způsobovány tím, že ledviny a játra nedostatečně čistí krev od škodlivých látek. Krev vyčistí: kořen pampelišky, vodilky, třapatky, šťovíku, lopuchu.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Akné, kožní potíže, ekzémy


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je, děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page