TČM řeší potíže pomocí jídla – co jsou Jin Jang pokrmy
top of page

TČM řeší potíže pomocí jídla – co jsou Jin Jang pokrmy

Pro udržení rovnováhy v těle je vhodné se zabývat i tím, zda jsou potraviny zahřívající či ochlazující. Dle zásad tradiční medicíny jsou potraviny jangové a jinové. Jejich původní povaha se přitom může změnit způsobem přípravy.


Mezi jangové (zahřívající) potraviny patří především maso, nejvíce jinový (ochlazující) je cukr. Často lidé kolísají mezi těmito extrémy a mají nezvladatelné chutě.


V harmonickém středu se nachází neutrální rýže, jáhly, hrách, čočka, králičí a skopové maso. Pro každého je ale vhodný jiný jídelníček. Svůj osobní jídelníček si můžete objednat na tradicniterapie@gmail.com - pro správné vyhotovení je však nutná osobní návštěva.


Pro zeleninu platí:

  1. Co roste nad zemí, je jin. Co roste pod zemí, je jang.

  2. Co má měkkou slupku, je jin. Co má tvrdou slupku, je jang.

  3. Co dozrává v létě, je jin.

  4. Co dozrává na podzim, je jang.

  5. Pokrmy připravené dušením nebo na páře, jsou jinové.

  6. Pečením a smažením dojde k jangizaci.

A protože mezi příčiny nemocí patří podle tibetské medicíny zejména neznalost a chybný pohled na svět, dá se říct, že neznalost a porušování stravovacích rytmů se negativně projevují na našem životě.

V praxi to může vypadat i tak, že kousek čokolády nás uvolní a vyvolá rozvernější jin náladu. Časté mlsání ale způsobí vážné potíže. Navíc přebytek jinu začne vyvolávat zvýšenou touhu po jangu, třeba po smažené klobáse.


A naopak – člověk, který se láduje masem a smaženým jídlem bude mít nepřekonatelnou chuť na sladkosti či alkohol, protože ten mu dodá jin.


Základem je tedy rovnováha. V současnosti má symptomy nadbytku horka méně lidí, daleko běžnější je tzv. nedostatečný jin (Yin Xu), který je způsobený nedostatkem jinových tekutin a krve. Takový člověk je neklidný, úzkostný a obvykle celý den usrkává limonády. Zde je nutné jíst ječmen, rýži, proso, quinou, tofu, mořské řasy, ostružiny, maliny, moruše, slepičí vejce, kozí sýry.


Více o rovnovážném stravování jsme psali v dalších textech, najdete je v sekci „Články“ – Principy tradiční medicíny a její metody.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page